hero-press overview share print facebook linkedin twitter

BeeCareful

Breda - 26/03/2019

Wij zetten ons in voor de wilde bij! Ze zijn namelijk heel belangrijk voor ons fruit. Zonder bijen geen lekkere Hero producten zoals jam of cassis.
Meer informatie? Lees dan snel het interview van Nederland Zoemt met Hero!

Interview met Hero

Hero zet zich in voor de wilde bij omdat ze enorm belangrijk zijn voor ons fruit. Zonder bijen geen lekkere fruitproducten van Hero zoals jam of cassis. Het gaat namelijk niet goed met de helft van alle wilde bijensoorten. Het is tijd om in actie te komen!

Bijen zijn heel belangrijk voor het behoud van veel groente- en fruitsoorten en de biodiversiteit. De grote verscheidenheid aan groente- en fruitsoorten in de wereld is alleen mogelijk door het onvermoeibare bestuivingswerk van onder andere de wilde bij. Zo’n 80 procent van al onze eetbare gewassen zijn afhankelijk van dierlijke bestuiving! De afname van bijensoorten en aantallen bijen is is daarom reden tot grote zorg. Ook voor Hero heeft deze bijensterfte directe impact: we verwerken per jaar maar liefst 65.000 ton fruit. Er zijn 86 miljard bestuivingen nodig om alleen al in onze jaarlijkse aardbeienbehoefte te kunnen voorzien.

Met ons initiatief Bee Careful willen we de gezondheid van bijen en de diversiteit van fruit te beschermen. We richten ons op drie pijlers: onderzoek, leefomgeving en bewustwording.

Onderzoek

Er staat bij de Hero-vestiging in Duitsland een hypermodern bijenmeetstation. Dit meetstation geeft live inzicht in de bewegingen en gedragingen van de bij en genereert data die een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar bijenvolken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een van Europa’s meest toonaangevende bijenonderzoekers: Professor Jürgen Tautz. Daarnaast leveren we ook onze bijdrage aan de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Deze telling is erg belangrijk want hoe meer we weten, hoe beter we de bijen kunnen helpen!

Leefomgeving

Het is belangrijk dat bijen voldoende voedsel krijgen. Daarom wil Hero de leefomgeving van de bijen verbeteren. Het aanplanten van zogenoemde bijenlinten met bollenmengsels levert voedsel op voor de bijen én ziet er ook nog eens mooi uit! Hero heeft op drie plekken in Breda zo’n bijenlint (totaal ongeveer 500 m2) geplant. De komende vijf jaar zullen op deze plekken van februari tot en met mei diverse bijvriendelijke bloemen bloeien. Het doel is om in de toekomst meer van dit soort bijenlinten te maken.

Bewustwording

We zitten in de eindfase van de bouw van een Bijeneducatiecentrum op boerderij Wolfslaar. Dit is een intensieve samenwerking met de Gemeente Breda en Bredaas Bijenhouders Collectief. Onder andere basisschoolkinderen uit Breda en omgeving kunnen hier alles leren over het belang van bijen. Ook kregen alle mensen die in een actieweek een potje jam van Hero kochten een zakje met bijvriendelijke biologische zaadjes voor in hun tuin of balkon. Op dit zakje stond meer informatie over de leefomgeving van de wilde bij en hoe we die kunnen verbeteren.

Om ons initiatief Bee Careful zoveel mogelijk tot zijn recht laten komen werkt Hero samen met onder andere Nederland Zoemt, Bredaas Bijenhouders Collectief en de Gemeente Breda. Wij geloven erin dat je samen sterker staat en meer kunt bereiken! We richten ons op de consumenten. Iedereen kan namelijk bijdragen aan de bescherming van bijen en dat begint bij kennis. Bewustwording van het nut van de wilde bij is namelijk erg belangrijk. Die kennis willen we delen!

Doe mee

Helaas is bijensterfte een groot probleem. Bijen gaan dood door te weinig bloeiende bloemen om van te eten, parasieten en het gebruik van (landbouw)gif. Bewustwording is dus één van de drie belangrijke pijlers waar we ons op richten. Zonder de bijen is er geen bestuiving en zonder bestuiving zijn er geen heerlijke appels, peren, aardbeien en andere overheerlijke groente- en fruitsoorten. Zonder de wilde bij is er dus ook geen jam, cassis of sap van Hero!

We willen de mensen meegeven dat bijen nuttig zijn en dat ze zelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren door het bijvriendelijk maken van hun tuin of balkon. Je hoeft niet bang te zijn voor bijen want ze komen alleen op bloemen af en niet op jou of het lekkers op tafel zoals wespen. Je kunt bijvriendelijke bloemen zoals krokussen, klaprozen of zonnebloemen in je tuin of op je balkon zetten. Bijen zijn ook gek op de bloemen van bijvoorbeeld appel- en pruimenbomen. Liever iets kruidiger? Ga dan voor tijm, lavendel of bieslook! Daarnaast kun je zelf nestgelegenheid voor de bijen maken door een bijenhotel op een zonnige plek te hangen of door rommelige hoekjes in je tuin te maken. Het is belangrijk dat je geen gif gebruikt. Dit hoort niet in de natuur en is daardoor uiteraard ook niet goed voor de bijen!

Wil je meer weten over wat jij kunt doen voor de wilde bij? Kijk dan op nederlandzoemt.nl/doe-mee